Verslag werkbezoek Carla Dik-Faber mbt ‘De Ruit’

banner bezoek carla dikwoensdag 18 februari 2015 12:39

Gisteren heeft Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber een werkbezoek gebracht aan Eindhoven en de regio. Doel van de middag was om geïnformeerd te worden over een alternatief voor de Ruit, waaronder het verbeteren van bestaande infrastructuur. Na het welkomstwoord van wethouder Jannie Visscher bleek maar weer dat “de nut en noodzaak van De Ruit niet kan worden aangetoond en waardevolle natuur en landschap moet worden opgeofferd”, aldus Arjen van Halem van het Platform Noordoostcorridor en wethouder Frans van Zeeland van de gemeente Laarbeek. Dit is voor Carla Dik-Faber “uit het hart gegrepen”. De suggestie wordt gewekt dat er vanuit Den Haag voornamelijk geïnvesteerd wordt in (weer) meer, nieuw asfalt en wordt er voorbijgegaan aan het verbeteren van bestaande wegen zoals de A67, de N279 op het traject Gemert – Helmond – Asten en de aansluiting en omleiding van de A50 rond Veghel.

A67

Volgens Jan-Willem Hommes van de gemeente Eindhoven is een snelle aanpak van de A67 geen optie maar noodzaak. Deze snelweg heeft te kampen met een hoge economische schade (jaarlijks €3.1 mln) en is er dagelijkse sprake van filevorming. Daarnaast heeft de A67 te maken met relatief grote aantallen vrachtverkeer vanwege de verbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebiet. Het aantal ongelukken waarbij een vrachtwagen is betrokken is relatief hoog: ongeveer 30%.

Smart Mobility

Carla Dik-Faber herkent de vaak starre focus vanuit Den Haag op het gebied van infrastructuur. Meer zou er bijvoorbeeld geïnvesteerd moeten worden in Smart Mobility waarbij het verhogen van kwaliteit van leven centraal staat. Hierbij kan de stad Eindhoven en de Barinport-regio als proeftuin worden aangesteld, waarbij kennis en kunde van omliggende bedrijven gebundeld kan worden. Juist voor de regio Eindhoven is dit een mooie, technische uitdaging!

En nu?

“Een alternatief ligt er, dus waarom niet die kans grijpen?”, aldus Hermen Vreugdenhil lijsttrekker ChristenUnie/SGP Provinciale Staten. Het kan zeker beter, maar dan zal op meerdere niveaus de handen ineengeslagen moeten worden. Zowel gemeenten, als provincie, als het Rijk zullen een gezamenlijke aanpak moeten onderstrepen. De €271 miljoen Rijksbijdrage zal dan wel gereserveerd moeten worden voor de bereikbaarheid van de A67, de N279, de A50 en Smart Mobility.

Zie ook hier het artikel van het Eindhovens Dagblad

 

Deelnemers:
Carla Dik-Faber ChristenUnie Tweede Kamer, Hermen Vreughdenhil lijsttrekker ChristenUnie/SGP Provinciale Staten, Wethouder Jannie Visscher gemeente Eindhoven, Jan-Willem Hommes gemeente Eindhoven, Arjen van Halem Platform Noordoostcorridor, Wethouder Frans van Zeeland gemeente Laarbeek, Lodewijk den Breejen ChristenUnie representant Helmond, Aaldert van der Vlies fractievoorzitter ChristenUnie Best, Magchiel Nieuwlaat voorzitter kiesvereniging Zuid-Oost Brabant, Hans Janson Commissielid ChristenUnie fractie Eindhoven, Dick Siesling secretaris ChristenUnie fractie Eindhoven.

« Terug