Begrotingbijdrage 2016

begroting geld eurodonderdag 05 november 2015 13:17

Economie van de gemeenschap – oog voor de samenleving
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen een aantal vriendinnen uit het Italiaanse stadje Trente passages uit de Bijbel letterlijk in praktijk te brengen. Al snel ontstond er een beweging, de Focolarebeweging. De naam, die letterlijk rondom het haardvuur betekend, is door de inwoners van Trente gegeven. Zij gingen de samenleving in om zich te vergewissen van de noden van de samenleving. De Focolarebeweging die in het Brabantse Nieuwkuijk gevestigd is wordt later verrijkt met bedrijven die vanuit een Economie van Gemeenschap, twee derde van hun winst ter beschikking stellen van armoedebestrijding en vorming. Inmiddels werken meer dan 750 bedrijven wereldwijd volgens deze aanpak.
En het is juist deze inzet voor nood en het nieuwe economische denken dat volgens de ChristenUnie tot inspiratie leidt. Inspiratie die we terug willen zien worden in het beleid van onze stad. Een economie die in dienst staat van de samenleving, dichtbij en ook in de internationale economische gemeenschap waar Eindhoven actief is. Dat vraagt om een stad die investeert in zorg en welzijn en oog heeft voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt. Een stad die staat voor versterking van leefbaarheid,veiligheid en duurzame omgang met de schepping.

Investeren in jeugd, zorg en vrijwilligers
Ook wil de ChristenUnie dat Eindhoven stevig investeert in de jeugd. De jeugdzorg die nu onze verantwoording is,mag niet aan kwaliteit verliezen. We willen m.n. ook inzetten op preventie zodat kinderen niet dupe worden bij zorgelijk toenemend aantal vechtscheidingen
Verdere pleiten we voor royale ondersteuning van het Eindhovens vrijwilligersnetwerk zodat zorg en hulp gewaarborgd blijven. Hierbij denken we oa aan de Voedselbank,Present en SHM. Een ander voorbeeld is de vele vrijwilligers die zich inspannen als schuldhulpmaatje om mensen weer nieuw perspectief te bieden. De ChristenUnie vraagt de wethouder om samen te zoeken naar de mogelijkheden om binnen het takenpakket hier invulling aan te geven. Bijvoorbeeld door de financiering van de opleiding van de vrijwilligers.

Betere resultaten participatiebanen
Graag ziet de fractie een College dat zich verantwoordelijk stelt voor de realisatie van participatiebanen met name voor de zwakke groepen als 55+ ,autochtone jongeren en mensen met een beperking. Afspraken kunnen verrijkt worden met concrete sociale doelen.
Huidige situatie is dat we achterblijven op de eerder gestelde doelen.; Daar moet een flinke schep inzet bovenop zonder daarbij de gestelde doelen omlaag bij te stellen.

Vluchtelingenopvang
We zijn een open gastvrije stad en zien daarom uit naar het antwoord van de Wethouder op onze in de Raad van 22 sept. breed gesteunde Actuele Motie over extra opvang in Eindhoven.

Drugs zijn niet normaal
Als laatste vragen we om gerichte intensivering van de aanpak zware criminaliteit. Van de ChristenUnie krijgt de BM voluit steun voor pleidooien in den Haag en den Bosch, om extra geld in te zetten om aanpak van deze criminaliteit te intensiveren.
Hierbij hoort een “Zero-tolerance” beleid omtrent drugs; het sluiten van drugspanden, goede regeling omtrent afvaldumping,. Kleed de vervuiler financieel uit en voorkom productie door extra toezicht. Pak het probleem bij de wortel aan, want drugs zijn niet normaal.
De ChristenUnie vraagt het College zich in te spannen om festivals pillenvrij te maken. Zo niet, dan ook geen vergunning. We overwegen hiertoe en Motie.

Oordeel begroting
We zijn tevreden met een sluitende begroting, al zijn we bezorgd over de stabiliteit en de risico’s van aantal beklangrijke zaken als IHP, Muziekgebouw en Sportvoorzieningen Veel zaken zijn nog onzeker vandaar ook steun aan de aangekondigde Moties en Amendementen, die op een tussenbalans (Turap ) ansturen.. De Begroting en het MIP krijgen onze goedkeuring.

Laudato Si
Afsluitend bidt ChristenUnie het College en de Raad, zegen toe met de woorden van het gebed uit de pauselijke encycliek Laudato Si: "Raak de harten aan van hen die enkel winst zoeken ten koste van de armen van de aarde. Leer ons de waarde van elk ding te zien. Bemoedig ons alstublieft in onze strijd voor recht liefde en vrede."

« Terug