Fractiebericht ChristenUnie Eindhoven juli / augustus 2014

woensdag 03 september 2014 19:30

De vakantie zit er op en het Raads- en Commissiewerk is weer begonnen.

We werken vanaf nu met een ander ritme om meer ruimte te hebben voor presentaties en contacten met burgers en instellingen in de stad.
Vorige week is onze eerste commissierondes geweest. Ik noem enkele pittige onderwerpen. Uitbreiding van woonwagenkamp aan de Orpheuslaan in de Dommelvallei. Er waren 5 insprekers met stevige kritiek maar ook de commissie liet weinig heel van het voorstel en gaf unaniem aan dit niet te gaan goedkeuren. De wethouder het heeft vervolgens ingetrokken.
Verder voorstel voor herziening Verordening Leerlingenvervoer. Dit is een onderwerp wat we als ChristenUnie scherp volgen. De wethouder heeft verzekerd dat het niet om een bezuiniging gaat maar een aanpassing aan de nieuwe wetgeving. We hebben gevraagd en ze heeft dat toegezegd dat bij onbedoelde negatief uitpakken van de herziene verordening, er soepel zal worden toegekend. Tevens zal ze in overleg met scholen het aantal van deze gevallen en de manier waarop is toegekend, aan de Raad berichten. Zo kunnen we een vinger aan de pols houden en op dit terrein bezuiniging en uitkleding van de regels voorkomen.
Graag geef ik hieronder alsnog mijn mondelinge bijdrage aan behandeling Kadernota

Kadernota 2015-2018

De nieuwe coalitie, kleurtje nog onbekend of niet bekend gemaakt, presenteert diens eerste Kaders logischerwijs gebaseerd op het rood-wit-zwarte Coalitieakkoord.
Volzinnen als “er is een verschuiving gaande van verzorging naar participatiesamenleving” en “U beseft dat de stad toe is aan een volgende stap”, “ we organiseren een herbezinning op eigentijdse rolverdeling” gaan vooraf aan het statement “ een Helder Kompas en Waarden die de stad drijven zijn handiger en verstandiger dan een vastomlijnde en gestolde toekomstvisie”
Dan wordt het zoeken terwijl een kompas toch een heel concrete aanwijzer is waar je op afkoerst en dat moet helder zijn, anders is het hoogste tijd voor een staaroperatie.

De eenduidige heldere visie ontbreekt in de stukken. Plannen worden benoemd al ontbreekt het nog veel aan concreetheid en planning, maar wat is het nu precies.
Wat er vervolgens gebeurd hebben we afgelopen weken al gehoord en wellicht gaat het vanavond opnieuw over een kampeeravontuur van een groep padvinders of Mount Eindhoven expeditie en let op: iedereen moet mee.
Welke samenleving heeft u op het oog? Welke ideologie drijft U?
Is dit het nieuwe liberalisme van D66 gemengd met het oude socialisme van SP, met PvdA en GroenLinks in-between?
Of zoals premier Rutte het reeds meermaals heeft betoogd dat “de participatiesamenleving gebeurt”,zeg maar ”Living Lab” ? Zo ja, dan mist het oud liberale VVD-blauw in deze coalitie.
Iedereen moet mee staat er: Het woord vrijwilliger komt 1 maal in het hele stuk voor dus Hoe iedereen moet mee? Wat zijn faciliteiten, de ruimte en ondersteuning die u biedt aan vrijwilligers? Actief in buurtvereniging en wijkgebouwen, vanuit kerken en moskeeën, initiatieven als kledingbank, ruilbank, voedselbanken, studiehulp, wijk ontmoetingen, bibliotheken, etc,etc vult u maar aan.
Het gaat om zware en harde bezuinigingen en een omslag van beleving en denken bij alle inwoners, aan welke kant van het probleem ook. Van passief verzorging naar actief participatie, “Ja het gebeurt” maar er zijn zeker kaders nodig.
Uitgaande van de Bijbelse norm (kompas!) van sociale gerechtigheid, ziet de ChristenUnie voor de overheid, een blijvende taak weggelegd als schild voor de zwakke.
Ik roep u nadrukkelijk op een actuele visie op rol van het vrijwilligerswerk te presenteren in het verwezenlijken van de giga-operatie van de 3 grote decentralisaties t.w. Jeugdwet, Participatie en nieuwe WMO.
Participatiesamenleving kan niet zonder vertrouwen en vertrouwen vraagt elkaar leren kennen, contact, ontmoeten, bespreken, beleving, respect, betrokken zijn of beter gezegd betrokken raken en samen vooruit met gedreven inzet voor zo´n samenleving van echt samen.

« Terug